Λεωνίδας Μπαμπάνης (Πρ. ASTA Greece & Cyprus): Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες

Το προφίλ του Αμερικανού τουρίστα, οι οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αν και οι Αμερικάνοι θεωρούνται premium ταξιδιώτες, καταγράφοντας την υψηλότερη κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη στις χώρες που επισκέπτονται, εξακολουθούν και παραμένουν μια ανεκμετάλλευτη αγορά για την Ελλάδα. Ελάχιστες στοχευμένες προωθητικές ενέργειες έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς σε ένα target group που θεωρείται αρκετά προσοδοφόρο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται εάν η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθείται είναι ορθή.

 

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ταξιδιωτικό budget του μέσου Αμερικανού αγγίζει τα 2.000 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα, από το οποίο το 25% πηγαίνει στην διαμονή και το 15% στην διατροφή. Πρόκειται για ένα κοινό πρόθυμο να ξοδέψει  αρκετά χρήματα για να βιώσει μια 360 εμπειρία του τόπου που επισκέπτεται, αρκεί να γνωρίζει ότι αυτό που αγοράζει είναι value for money και χαρακτηρίζεται για την αυθεντικότητά του.

Ο Λεωνίδας Μπαμπάνης, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) για την περιοχή της Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και Πρόεδρος της North Events, διοργανώτριας εταιρείας του Greek Panorama & Virtual Greek Panorama, αποκαλύπτει στο fortunegreece.com τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες και να μετατραπεί σε βασική χώρα υποδοχής, μιλά για τις δράσεις προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο Σικάγο τον Αύγουστο του 2021, αλλά και για το στοίχημα της Virtual Greek Panorama, της πρώτης υβριδικής τουριστικής έκθεσης που είναι ανοιχτή 365 μέρες το χρόνο σε κοινό και εκθέτες διαφημίζοντας το brand Ελλάδα.

Κύριε Μπαμπάνη, οι Αμερικανοί θεωρούνται τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, συνιστώντας ένα ποιοτικό target group με τεράστια δυναμική και ευκαιρίες για την Ελληνική αγορά. Σε τι επίπεδα βρίσκεται η διείσδυση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Αμερική και πώς πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά ως χώρα τα επόμενα χρόνια;

 

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι συνήθως άνω των 40. Όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, ξοδεύουν στις διακοπές τους περισσότερα χρήματα από ταξιδιώτες άλλων εθνικοτήτων. Παρόλα ταύτα, υπάρχει ένας ικανός αριθμός ταξιδιωτών νεότερης γενιάς, που ταξιδεύουν έχοντας χαμηλότερο budget. Οι τελευταίοι είναι μια ανεκμετάλλευτη αγορά που η Ελλάδα πρέπει να εξερευνήσει.

Θα έλεγα ότι η διείσδυση της Ελλάδας στην αμερικάνικη αγορά αξιολογείται σαν «αρκετά καλή», αλλά μπορεί, πρέπει και επιβάλλεται, να αυξηθεί ουσιαστικά με στρατηγικό εμπορικό σχεδιασμό. Η άμεση διαφημιστική προώθηση προς τον Αμερικανό καταναλωτή υπήρξε σε μεγάλο βαθμό παραμελημένη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Διακριτικά και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια, θα μπορούσαν να  διδάξουν τους επαγγελματίες του κλάδου γιατί και πώς να πουλήσουν καλύτερα την Ελλάδα ως προορισμό. Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα από μεγάλες ταξιδιωτικές Ενώσεις, όπως η  ASTA, που θα έχουν σαν χορηγό τον Ε.Ο.Τ.

Επίσης, ξενοδοχεία, Κρουαζιερόπλοια, DMCs και άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τον Τουρισμό, θα πρέπει να προτρέπονται και να δελεάζονται να γίνουν μέλη σε Αμερικάνικες Ταξιδιωτικές Ενώσεις, Κοινοπραξίες και Clubs. Είναι πολύ βασική η συχνή και αδιάλειπτη συμμετοχή των Ελλήνων επαγγελματιών του τουρισμού, σε ταξιδιωτικές και τουριστικές εκθέσεις στις Η.Π.Α. Ίσως είναι απαραίτητο για τον Ε.Ο.Τ. να δώσει κίνητρα στους Έλληνες DMCs, στα ξενοδοχεία και σε επιχειρήσεις σχετικές με τον Τουρισμό να συμμετέχουν σε αυτές τις εκθέσεις στις Η.Π.Α.

Εκθέτοντας κάποια από τα Ελληνικά ή Αρχαιολογικά ευρήματα σε Αμερικάνικα μουσεία, θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επισκεφθούν την χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ιατρική, η φιλοσοφία, το θέατρο κλπ. Παράλληλα, το Κράτος θα πρέπει να παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις και κίνητρα για να προσελκύσει τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς να κινηματογραφήσουν στη χώρα. Αρκετές τέτοιες ευκαιρίες χάθηκαν στο παρελθόν. Τέλος, απαραίτητη είναι και η παραγωγή ενημερωτικών βίντεο, διάρκειας 10 έως 15 λεπτά, σχετικά με Ελληνικές Πόλεις και Νησιά καθώς και η δωρεάν διάθεσή τους σε Αμερικανούς Τουριστικούς Συμβούλους ως μέσο προσέλκυσης πιθανών πελατών.

Αν λοιπόν μπορούσαμε να μιλήσουμε για το προφίλ του Αμερικανού τουρίστα, ποια θα λέγατε ότι είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Οι Αμερικάνοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους τουρίστες. Προτιμούν πολύ περισσότερο διακοπές ξεκούρασης παρά διακοπές περιπέτειας και πριν κλείσουν ένα ταξίδι επηρεάζονται σημαντικά από τις πληροφορίες που διαβάζουν σε websites και blogs που αναφέρονται στον προορισμό και τα αξιοθέατά του, από τις συμβουλές των επαγγελματιών ταξιδιωτικών συμβούλων τους, όπως επίσης από την αντίστοιχη εμπειρία που βίωσαν φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν επισκεφτεί το ίδιο μέρος.

Η αλήθεια είναι πως διαθέτουν λιγότερο χρόνο διαμονής συγκριτικά με  τους Ευρωπαίους, κι έτσι όταν επισκέπτονται έναν προορισμό, ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να δουν από κοντά τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις on-line διαφημίσεις, θεωρούνται «βιαστικοί» τουρίστες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους γίνονται πρακτικές, διαισθητικές και γρήγορες προσφορές

 

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ταξιδιωτικό budget του μέσου Αμερικανού είναι τουλάχιστον 2.000 δολάρια ανά άτομο, ανά εβδομάδα, από το οποίο το 25% πηγαίνει στην διαμονή και το 15% στην διατροφή.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η ζήτηση από την Αμερικάνικη αγορά τα επόμενα χρόνια; Ποιοι θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι βασικοί ανταγωνιστές μας;

Με εξαίρεση την πανδημία και άλλους κινδύνους, εφαρμόζοντας την κατάλληλη στρατηγική, ο Τουρισμός από τις Η.Π.Α. μπορεί να ανέρχεται κατά 10% κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2022.Οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές της Ελλάδας είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Άλλοι ανταγωνιστές, εκτός Ευρωπαϊκών χωρών, κοντά στην Ελλάδα, είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Η.Α.Ε.

Ποιος ο ρόλος της Αμερικάνικης Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) αλλά και τα σχέδια για τη φετινή χρονιά που αφορούν στην περιοχή Ελλάδας και Κύπρου, στην οποία είστε επικεφαλής;

Από το 2021, γίνεται μια επανεκκίνηση του “κεφαλαίου Ελλάδα” από την ASTA, στο οποίο έχει για πρώτη φορά ενταχθεί και η Κύπρος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού lobby, που θα έχει σαν σκοπό την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των Αμερικανών μελών της ASTA, όπως και των 142 χωρών-μελών της ASTA Αμερικής. Η έναρξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας της ASTA Ελλάδας και Κύπρου (www.astagreececyprus.eu) θα γίνει στο Σικάγο κατά την διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου της ASTA (23-25 Αυγούστου 2021). Εκεί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πολλά δρώμενα, παρουσιάσεις, webinars, γαστρονομικά events, κλπ με σκοπό την επανεκκίνηση της προώθησης των δύο χωρών στην Αμερική.

Το πλήγμα που έχουν δεχθεί ο εκθεσιακός και ο συνεδριακός τουρισμός είναι τεράστιο. Ταυτόχρονα οι υβριδικές εκθέσεις, αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αφού λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ εκθετών και κοινού. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της εκθεσιακής βιομηχανίας;

Λόγω της υγειονομικής κρίσης τα virtual meetings και τα webinars, είναι τώρα ο κανόνας. Παρόλα ταύτα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την διαπροσωπική επαφή στις εμπορικές εκθέσεις και στα road shows. Πρέπει να σημειωθεί πως οι πιο σημαντικές εκθέσεις δωρίζουν στους ταξιδιωτικούς συμβούλους, τα αεροπορικά εισιτήρια και την διαμονή τους και είναι ουσιαστική η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές τις εκθέσεις.

Ποια τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε από την αγορά για τη Virtual Greek Panorama; Ποιο το όραμα πίσω από το εγχείρημα που αποτελεί γέννημα της πανδημίας και θεωρείται πολλά υποσχόμενο;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι κατ’ αρχήν πολύ θετικά. Φυσικά να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αμηχανία και επιφυλακτικότητα σχετικά με το εγχείρημα στην τουριστική αγορά. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα μας, η Virtual Έκθεση είναι ένα πολύ δυναμικό εργαλείο που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο και δίνει κάθε στιγμή την δυνατότητα ενημέρωσης στα νέα δεδομένα και επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων παραγόντων. Αν μάλιστα θέλουμε να δούμε μπροστά στο μέλλον, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτού του είδους οι εκθέσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, παράλληλα με ό,τι παραδοσιακό απομείνει. Συνεπώς θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές σαν ένα νέο, πρωτοποριακό και σύγχρονο τρόπο ενημέρωσης, διάδρασης και επικοινωνίας.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Παγκόσμια τουριστική βιομηχανία όταν μπει ξανά σε λειτουργία; Ποια νέα trends θα αναδυθούν και τι θα περάσει στη σφαίρα του παρελθόντος;

Όταν αρχίσουν ξανά τα ταξίδια, η μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας, θα είναι να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους προορισμούς. Η τάση για συναντήσεις, συσκέψεις και πρωτοβουλίες εκτός χώρας, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Ο τουρισμός με group (escorted tourism) σταδιακά θα εξαφανιστεί καθώς οι τουρίστες προτιμούν να εξερευνούν μόνοι τους τα μέρη και να οργανώνουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους.